Begge platforme har en stærk tilhængerskare og tilbyder forskellige funktioner og muligheder. Men hvad bør du egentlig vælge, efter dit behov? Det giver vi svaret på nedenfor.
Vi starter med at kigge på systemet Joomla
Joomla
Fordele ved Joomla
- Fleksibilitet: Joomla tilbyder mere fleksibilitet i forhold til design og organisering af indhold. Det er godt egnet til at opbygge mere komplekse og skræddersyede websites.
- Multisprogsunderstøttelse: Joomla har indbygget understøttelse af flere sprog, hvilket gør det nemt at oprette flersprogede websites og nå ud til et globalt publikum.
- Robust brugerstyring: Joomla har avancerede indbyggede funktioner til brugerstyring, hvilket gør det til et godt valg for websites med flere bidragsydere og redaktører.
- Sikkerhed: Joomla har en god sikkerhedshistorik og har en dedikeret sikkerhedsgruppe, der reagerer hurtigt på opdagede sårbarheder.
Ulemper ved Joomla
- Stejlere indlæringskurve: Joomla kan være mere udfordrende at lære for nybegyndere i forhold til WordPress, især hvis de ikke har erfaring med CMS’er.
- Mindre plugin-udvalg: Selvom Joomla har en række tilgængelige plugins, er udvalget ikke så stort som i WordPress, hvilket kan begrænse mulighederne for at tilføje specifik funktionalitet.
- Opdateringskompatibilitet: Opgraderinger mellem versioner af Joomla kan undertiden forårsage inkompatibilitet med visse temaer og plugins, hvilket kan medføre ekstra arbejde og omkostninger.
Joomla interface
Kilde: https://magazine.joomla.org/all-issues/january-2022/page-builders-for-joomla-sp-page-builder
Konklusion
Når man overvejer både Joomla’s fordele og ulemper, så har platformen nogle rigtig gode egenskaber, der gør det til et attraktivt valg for den mere teknisk kyndige bruger.
Joomla’s styrker som fleksibilitet, indbyggede multi language modul og robust brugerstyring gør det ideelt for mere komplekse projekter, der kræver avancerede tilpasninger og organisering af indhold. Joomla er også et CMS der tilegner sig opbygning af avancerede funktioner og store tekniske løsninger bag ved websites.
Men selvom Joomla har sine klare styrker, er der også nogle udfordringer, som man skal være opmærksomme på. Den stejle indlæringskurve kan afskrække dem uden meget teknisk baggrund inden for web- og app udvikling. Desuden kan et mindre udvalg af plugins sammenlignet med konkurrerende platforme, begrænse mulighederne for at tilføje specifik funktionalitet, hvis ikke man selv kan bygge modulerne fra bunden.
Samlet set er Joomla et kraftfuld CMS, der passer bedst til brugere, der har en vis teknisk ekspertise og har brug for fleksibilitet til at tilpasse deres websites i stor udstrækning. Det er et godt valg for større projekter med komplekse krav, hvor muligheden for at administrere en tungere IT løsning er vigtigt.
Lad os dykke ned i WordPress!
WordPress
Fordele ved WordPress
- Brugervenlighed: WordPress er kendt for sin brugervenlige interface, der gør det let for både begyndere og erfarne brugere at oprette og administrere websites eller webshops.
- Mange integrationsløsninger: Med millioner af brugere over hele verden, er WordPress en platform med rigtig mange gode og solide integrationsløsninger. Tredjeparts systemer har ofte WordPress i tankerne, når de skal bygge integrationer til et CMS og det giver stor bevægelsefrihed for brugerne i WordPress.
- SEO-venligt: WordPress er optimeret til søgemaskiner, og det gør det nemmere at opnå en højere placering i søgeresultaterne, hvilket kan føre til øget synlighed og trafik.
- Gutenberg universet: Gutenberg er den nye blokbaserede editor, der blev introduceret i WordPress 5.0. Den giver mulighed for at oprette og redigere indhold ved hjælp af fleksible blokke, hvilket gør det nemt at opbygge komplekse side-layouts uden behov for kodning.
Hos ICONIQ bygger vi moduler i Gutenberg, samt integrerer de fleste systemer man arbejder med.
Ulemper ved WordPress
- Overforbrug af plugins: Brugere kan være fristet til at installere for mange plugins for at tilføje ekstra funktioner. Dette kan dog føre til konflikter mellem plugins og påvirke websitets hastighed og stabilitet negativt. Derfor er det vigtigt, at man har forståelse for, hvilke integrationer man skal/kan gøre brug af.
- For meget bevægelsesfrihed: For nogle kan for meget bevægelsesfrihed også skabe kaos, og i og med, at WordPress og Gutenberg gør det muligt for de fleste, selv at bygge nye landingssider, så kan det også skabe rod og forvirring. Derfor skal man som bruger være kyndig nok til at kunne administrere en ensartet struktur.
WordPress’ interface
WordPress byder på en Page builder kaldet Gutenberg, og her får du friheden til at opbygge sider som du ønsker dem. Det er muligt at tage udgangspunkt i bestemte templates, men ønsker du at ændre designet og opbygningen, så kræver det ikke en udvikler da det hele bliver opbygget i redigerbar blokke.
Konklusion
Når man sammenligner WordPress og Joomla, er det tydeligt, at WordPress har mange klare fordele, der gør det til en overlegen platform for de fleste brugere. Dets intuitive brugergrænseflade, de mange integrationsmuligheder og SEO-venlige struktur gør det til et oplagt valg for dem, der ønsker at oprette og administrere websites uden at bruge for meget tid på tekniske detaljer.
En anden vigtig ting at nævne er den fordel, som Joomla har, som man ofte høre, at WordPress ikke har. Et system som kan skaleres til de tunge systemer. Dette er ofte noget man støder på, hvis ikke WordPress hjemmesiden bliver bygget korrekt og man vælger et tema og det funktioner. WordPress kan på samme måde som Joomla håndtere tunge systemer og det kan bygges ind i WordPress som en integrations, hvis det er behovet.
Derfor vil vi mene, at WordPress er det bedste valg, men det er vigtig at nævne, at hvis ikke WordPress’ funktioner og Gutenberg systemet bliver brugt korrekt fra start, så kan det blive en rigtig dårlig løsning.
Kontakt ICONIQ for at høre mere
Hos ICONIQ står vi altid klar til at svare på spørgsmål omkring webløsninger. Så hvis du er nysgerrig på at vide mere, så tøv endelig ikke med at kontakte os. :-)